Japonsko - zákaz vstupu cizinců do konce ledna.  .

ZPŘÍSŇOVÁNÍ restrikcí a cesta z normálu

Založil(a) ve fóru Co se nevešlo

+1

0 Citovat

lma napsal(a): dokud lidi místo nasazování roušek a skupování respirátorů nevyjdou do ulic a "nevzplanou ohně" budou si dál ty zmrdi ve vládě dělat co chtějí !

Kdy s Volným a Kikinou vyrážíte do ulic? 

0 Citovat

Tak bohužel to další zpřísňování je právě kvůli těm, kteří nejvíc řvou a nejsou schopní dodržovat alespoň ta elementární opatření ... (služebky na hory, koupim si v letadle tyčinku a konzumuju dvě hodiny abych nemusel mít roušku a jiné vochcávky) ... Pak se samozřejmě musí zpřísnit, aby se ta úroveň toho, co se reálně dodržuje něják posunula. Problém je, že kvůli nejostřejším pastelkám mezi náma pak samozřejmě trpí ta většina ... 

0 Citovat

Jakube, myslim, ze lidi, jako jsou tyto, zase tolik neni. Kazdy rve, nicmene ve vysledku 99% lidi ty rousky nosi, ruce si dezinfikuji atd. Co vetsi cast populace jiz nedodrzuje jsou systemova narizeni vuci jejich podnikani/praci. Proste uz nemaji co ztratit a nez spadnout do exekuce/nemit co jist, tak si otevrou kadernicky salon, hospodu atd. A co si budeme povidat, po roce takto tvrdych opatreni uz prestavaji prezivat i ti nejsilnejsi, kteri sporili a hospodarili prozirave. Toto pak v konecnem dusledku jeste vice rozdeluje spolecnost (udavani/nenavist/nekala konkurence) a nejvice na to doplaci tech par nejsilnejsich a nejpoctivejsich jedincu. 

Jsem zastancem toho, ze dalsi opatreni jiz nebudou mit zadny smysl (v radu % mozna ano). Jediny, co by ted jeste smysl melo, by bylo vetsinu provozu povolit, ale s omezenimi (15m2 na osobu/50% kapacity atd.). To je neco, co by lide jeste byli schopni dodrzovat (nikdo by v normalnim stavu neriskoval pokutu 3 miliony). Pokud by tedy vlada vse systematicky rozvolnila ale nastavila jasna a obecna pravidla pro vsechny, tak verim, ze by to v soucasne situaci melo daleko vetsi efekt. Jestli nekdo chybi ve vladni skupine, ktera o opatrenich rozhoduje, pak je to totiz sociolog/psycholog. Dobre prirovnani je s trestem smrti - tam, kde ho vyuzivaji, je ci neni mira tezkych nasilnych zlocinu nizsi nez v zemich, kde tento institut vyuzivan neni? Myslim, ze odpoved kazdy zna. 

0 Citovat

Edit,2 Jakub S: Řekl bych že ne jen kvůli těm ale souhlasím.

0 Citovat

Nejlip to toleruji zrejme statni zamestnanci, duchodci a urednici, tech se to existencne nedotyka, takze nemuzou pochopit podnikatele, kdyz si na podnikani nikdy nesahli. Mame firmu 14 let, byly i krusne roky, napr. krize v 2009 a reknu Vam, ze to je frustrujici, kdyz s tim nemuzete nic delat, nemate vliv na beh osudu. Ted je to tak, ze se nam dari dobre (zatim), ale co ti, kterých se to bytostne dotyka? Myslim, ze to povede k nepokojum, nemuzou nechat lidi bez prijmu kvuli ohrozene skupine, kterou od zacatku poradne nechrani. Opatreni cili na vsechny, presto, ze by meli vymezit tyto skupiny. 

0 Citovat

K nepokojům to povede, ale jako doposud, ke zcela bezvýznamným, protože většinová společnost zatím nijak významně nestrádá a věří, že přeci jen bude lépe (vakcinace, letní teploty atp). Obrovský vliv na to má i fakt, že všude jinde je to stejné, ne-li horší. 

0 Citovat

Souhlas se všemi. Já jsem ten poslední, kdo by souhlasil s tím, co předvádí naše vláda a celková frustrace ve společnosti je důsledkem chaosu, (ne)komunikace, papalášství, amaterismu, pojmenujme to jakkoliv. S tím se potom pojí neochota dodržovat i ta smysluplná opatření, což ve výsledku epidemii nezpomalí, což znamená další opatření a dostáváme se do šílené spirály. Problém je, že lidi evidentně nedokáží přemýšlet sami za sebe a přijmout elementární odpovědnost za to, co dělají. Mluvilo se tady x-krát o Finsku, Dánsku, kde ta opatření nejsou taková jako u nás, lidi je dodržují a nemusí se tam zpřísňovat. Jde to ruku v ruce no ... 

Jinak bych se ještě přimluvil k neházení státních zaměstnanců do jednoho pytle. Já jsem třeba taky placený z veřejných peněz a u nás v práci během roku skončilo cca 10% lidí, zkracovali se úvazky a snižovaly platy. Mám v rodině podnikatele a samozřejmě chápu, že pro ně je to tisíckrát horší a nedokážu si tu situaci představit ... 

0 Citovat

Vetsinova spolecnost (rozumej zamestnanci soukromych firem) strada socialne a to dost, trva to rok. Minimalne jejich a i nase deti nechodí do skoly, to nemuze dlouhodobe projit. Ja teda neverim, ze bude lepe, utahovani sroubu bude pokracovat, podle me se vratime zpet v case, stihani,  regulace, sledovani, omezovani, bonzovani, protekce.

0 Citovat

Souhlasím skoro se vším, co tu padlo. Ten chaos a nedůvěra v politiky je vůbec nejhorší. Ono to utahování šrobů tady nemůže být věčně, jsou ekonomické ztráty, které už zkrátka státy přijmout nemůžou. Bohužel ještě dlouho můžeme takhle jet na setrvačnost. Ať se na mě nikdo nezlobí, ale dodržovat takováhle opatření má smysl jenom do chvíle, kdy budou naočkované ohrožené skupiny a to by do léta mělo být. Jenže pravidla se mění za pochodu a jak už jsem psala, po naočkovaní na klasický covid se ještě další dva roky bude přeočkovávat na různé mutace, ne?

0 Citovat

andreko napsal(a):

Vetsinova spolecnost (rozumej zamestnanci soukromych firem) strada socialne a to dost, trva to rok. Minimalne jejich a i nase deti nechodí do skoly, to nemuze dlouhodobe projit. Ja teda neverim, ze bude lepe, utahovani sroubu bude pokracovat, podle me se vratime zpet v case, stihani,  regulace, sledovani, omezovani, bonzovani, protekce.

Nechci byt negativni, ale castecne souhlasim. Dojde k postupnemu rozvraceni spolecnosti. Ostatne to uz jde videt i zde na CL v diskuzich. Je zde silna skupina zastancu konspiracnich teorii a zaroven odpurcu ockovani a proti nim skupina “vsevedu”, kteri si mysli, ze vi vse nejlip a s opatrenimi vesmes souhlasi, ba by je jeste zprisnili a ockovani berou jako vsemohouci spasu. Osobne se snazim byt nekde mezi, ale takovych lidi je, rekl bych, mensina. 

0 Citovat

Kdyz už teda rozumujes,tak mi řekni kdy tu kdo psal,ze by chtěl,aby se zprisnila stavajici opatreni,případně,že se současnými opatřeními vesmes souhlasi? Osobně si myslím,že těch lidí je minimum,jestli vůbec někdo. Otraveni z toho všeho jsou uz všichni,ale je to přesně jak psal Jakub S výše. S tebou naprosto souhlasím s tím otevrenim služeb, hospod, hotelu  skiarealu atd. za dodržení nastavenych opatreni. Nechápu,ze doted nejsou žádná poradna data k efektu jednotlivých opatreni a nikomu z vlády to nevadi a drti tisíce lidí na kterých tahle země taky stoji na základě nějakých predpokladu, dojmu, pocitu.... 

To samé s tím očkováním,nevybavuji si,ze by tu někdo psal,ze to je všemohoucí spasa (možná se pletu). Osobne ho vidím jako aspoň šanci,že by se mohlo v dohledné době začít nějak relativně normalne fungovat. Nic lepšího tu v tuto chvíli zatím není. 

0 Citovat

eremi napsal(a):

Kdyz už teda rozumujes,tak mi řekni kdy tu kdo psal,ze by chtěl,aby se zprisnila opatreni,případně,že s opatřeními vesmes souhlasi? Osobně si myslím,že těch lidí je minimum,jestli vůbec někdo. Otraveni z toho všeho jsou uz všichni,ale je to přesně jak psal Jakub S výše. S tebou naprosto souhlasím s tím otevrenim služeb, hospod, hotelu  skiarealu atd. za dodržení nastavenych opatreni. Nechápu,ze doted nejsou žádná poradna data k efektu jednotlivých opatreni a nikomu z vlády to nevadi a drti tisíce lidí na kterých tahle země taky stoji na základě nějakých predpokladu, dojmu, pocitu.... 

To samé s tím očkováním,nevybavuji si,ze by tu někdo psal,ze to je všemohoucí spasa (možná se pletu). Osobne ho vidím jako aspoň šanci,že by se mohlo v dohledné době začít nějak relativně normalne fungovat. Nic lepšího tu v tuto chvíli zatím není. 

Nerozumuju, jen davam svuj pohled na vec, uz se taky zacinam doma nudit :-). Nebudu to hledat, treba se mylim, ale vesmes tu bylo x stranek diskuze, kdy cca pulka lidi sila do Mikira a dalsich, kteri se k ockovani nestaveli s otevrenou naruci. Oproti tomu se tu naslo pomerne dost zastancu Mikira v tomto ohledu, ze ockovani z nejakeho duvodu odmitaji/nechteji/vidi skepticky. Diskutujicich, kteri by nebyli ani na jedne "strane", jsem moc nenapocital, jestli vubec nejake. To jen k tomu, ze se podle me silne polarizuje spolecnost, coz je za me nejhorsi dusledek Covidu a vseho okolo.

Tvori se tu 2 tabory, jenz se navzajem osocuji, nadavaji si, nechapou se. A cim dele to bude trvat, tim vice se toto podle me bude prohlubovat a nezustane jen u sprostych slov na diskuze. Bude stale vice dochazet k potyckam, neprejicnosti/nevrazivosti vuci ostatnim, udavanim atd. A to je podle na to celem to nejsmutnejsi. Stejne tak jako umele prerozdelovani bohatsvi. Chvili z toho tezi prodej skialpu, protoze se nemuze sjezdovat atd. Stat urcuje, kdo vydela x nasobne vic a koho necha pojit hlady. Z toho nikdy nemuze vzejit nic dobreho. Frustrace musi u techto lidi byt neskutecna a hromadi se.

Jsem velmi rad, ze zrovna nekdo jako ty, Eremi, ma na to rozvolneni stejny nazor jako ja. To me tesi. Uz jsem si myslel, ze to takto vnimam uplne sam.

I ja bych si pral, aby vakciny bylo dostatek a byla ucinna. Bohuzel jsem k tomuto byl take od zacatku spise skeptictejsi, stejne jako Mikir a "kolektiv", ci jak to nazvat. Nebylo to ani tak jako z duvodu vedlejsich ucinku, spis proto, ze mi to uplne ted pro zdraveho cloveka nedava smysl, kdyz neni overena ucinnost, neni znamo zda to chrani i proti mutacim atd. V tuto chvili bych to tedy spis videl jako plytvani davek/mrhani casem a snahou pro zdravou cast populace (ktera je asi teda jiz bohuzel v mensine v civilizovanem svete).

0 Citovat

Ještě k te vakcíne,ja to proste beru tak,ze nic lepšího v tuto chvíli není a pokud to má umožnit,kdyz už jsme na CL,tak napr. možnost zase cestovat,tak aspoň to. Protoze nám cestovani zjevne uz moc chybí :)

Samozrejme, kolem očkování je mnoho otázek a zatím malo odpovedi,ale ja jsem nastavením optimista a proto doufám,že to bude ta cesta. Ale počítám i s variantou opačnou...

0 Citovat

Očkování může být cesta, ale jako skeptik se bojím, že to skončí min. u požadavku na očkování A negativní test pro vstup do řady zemí.

Očkování ale je v současnosti nedostatkové zboží a kvůli tomu, kolik a jak toho objednali v EU pro neseniory a lidi mimo první linii bude letošní sezóna ztracená, a to i v rámci Schengenu. A to je ještě ten optimistický scénář, že očkování fakt pomůže, nebudou mutace a že rizikové skupiny nebudeš muset přeočkovávat co půl roku.

Frustrace, deprese a závisloti budou sílit, a proto dlouhotrvající lockdown je podobně blbé řešení jako nechat vše otevřené a tvářit se jako by se nic nedělo. Uvolňovat se ale začne, až spolu s pouličními nepokoji v některém západním státě a strachem politiků, že se to přelije i k nim. Negativní externality státní karantény totiž nejsou vidět hned.

0 Citovat

eremi napsal(a):

Kdy tu kdo psal,ze by chtěl,aby se zprisnila stavajici opatreni,případně,že se současnými opatřeními vesmes souhlasi? .... 

To samé s tím očkováním,nevybavuji si,ze by tu někdo psal,ze to je všemohoucí spasa (možná se pletu). 

Jasně, naplno to nenapsal (asi) nikdo, ale ono to vyplývá z kontextu... jak se kdo vyjadřuje a o čem, jak napadá jiné názory atd. Prostě pocitově to tak vidím taky.

0 Citovat

Upřímně si nedokážu představit nikoho (ani z našeho tábora), komu by se současná opatření líbila, nebo by si přál jejich zpřísnění. To by musel být totální sociopat, ne-li psychopat. Sám bych byl pro okamžité otevření všech obchodů, knihoven, skiareálů, hotelů a hospod (třeba alespoň na půl kapacity), atd. Je přeci jasné, že většina lidí se nakazí v práci, škole, doma nebo nemocnici. 

0 Citovat

" Je přeci jasné, že většina lidí se nakazí v práci, škole, doma nebo nemocnici. " je otázkou, zda by se při "okamžité otevření všech obchodů, knihoven, skiareálů, hotelů a hospod" to schéma, kde se lidi nakazí, prudce nezměnilo. Bohužel nevěřím, že by se lidé chovali odpovědně. Nemám strach letět přes půl Evropy, ale navštěva supermarketu, jednou za týden... to fakt strach mám. Stejně tak ty restaurace, takové ignorování hygienických podmínek provozu při pandémii, jsem nikde jinde, než u nás neviděl.

0 Citovat

Já bych třeba nutně potřeboval knihovnu, to si vážně nemůžu objednat výpůjčku online a pak si ji jenom vyzvednout v okénku? Co se týče třeba těch obchodů, proběhly médii nějaké statistiky, že se opravdu v obchodě nenakazil snad nikdo. Hospody třeba s omezením 4 lidí u stolu a celkově třeba na 50% kapacity považuji za lepší než house/byt/garáž/hasičárna party, kde se kašle totálně na všechno a lidí tam může být na malém prostoru namačkáno hrozně moc. Skiareály, pohyb na vzduchu je to nejlepší na imunitu. Nebo se při běžkování nakazím spíš než při sjezdování?

0 Citovat

No, ono s tím nakažením v marketu, to je asi ten problém, že ho nevytrasuješ, logicky potom je místo nakažení "neznámé", nikoli supermarket. Naopak práci, rodinu, nemocnici apd. celke spolehlivě vytrasuješ (nebo ve velém množství). Co se týká knihoven, tak ty, alespoň u nás, v takovém modu fungují. S těmi restauracemi by se mi to taky líbilo, kdyby fungovaly jak popisuješ, bohužel, realita by byla jiná. 

0 Citovat

U těch obchodů se ale argumentovalo tím, že nejsou skoro vůbec nakažené žádné prodavačky, které tam jsou celý den. Ale už je to dávno a ani se mi to nechce hledat :D No já si upřímně myslím, že taková party v garáži, kde je na pár m2 spoustu lidí je pořád horší.

0 Citovat

Nevím, junior tam chodí na brigády, protože moc zaměstanců kmenových tam není, jasně můžou být v karaténě, ošetřovném atd. Jsou ale chráněni plexisklem, odstupem atd. což jako zakazník-zákazník ty ne. No, ta party v garáži ale je nelegální akce, to nemůžeš srovnávat přeci. 

0 Citovat

Ono je to těžké, nejvíce lidí se nakazí doma a v práci. Doma s tím člověk udělá málo, v práci dle mého odhadu na nějaké roušky kašle cca 70% lidí. V lepším případě ji nosí, když je vidí šéf. Pak se sejdou v kanclu na kafe a půl hodiny krafají, myslíte, že mají roušky? Pak se zvednou a roušku si vezmou. Atd. Ten, kdo roušku nebo respirátor poctivě nosí (ne pod nosem, ne pod bradou, ne když je blízko šéf, atd.) pak ještě vypadá pomalu jak vyvrhel.

Někde ve výrobních firmách to bude ještě horší.

Pokud se to nebude všude důsledně dodržovat a hlavně kontrolovat, bude se přitvrzovat s opatřeními i nadále, jak tady už zaznělo.

Když se objevily spekulace, že by se zavedly povinné respirátory v MHD, tak se zase ozvali druzí, že nelze někoho nutit, když na to nemají peníze. (ale na krabičku gigaret za 110,- má každý kuřák). Respirátor se dá v pohodě koupit za 40,- i méně, a podle mě by se šíření zbrzdilo o 10-20 procent. Ani respirátor není dokonalý, ale je tam garantována jakási kvalita. Jednovrstvá rouška z řídké látky je téměř na nic.... Proč tedy vláda nezajistí respirátory? třeba na e-recepty?

A už vůbec nemluvím o tom, že jednoduchá ochrana je známá už minimálně od jara. Dostatek vitamínu D. téměř všichni pacienti na covidových JIP lůžkách jej mají málo až téměř žádný, je to náhoda? Pobyt na sluníčku však není dostačující, minimálně v ČR. (Nejen) rizikovým skupinám mohl být pod dohledem praktiků podáván. Jsou na to i studie. Dle mého názoru by teď v nemocnicích byla třetina lidí s covidem, možná by se i méně šířil. Proč se tak nestalo? Nevím, možná proto, že to je "jen" vitamín a nedá se na něm vydělat.....

0 Citovat

Ale ako pozeram update novej eu mapy, uz nam cervena ustupuje

 

0 Citovat

Jakákoli opatření mohou fungovat jen do té doby, dokud je lidi respektují. A to se neděje už dávno, proto to takhle vypadá. No a když si na té situaci ještě všichni honí politické body... Kdyby ta opatření dávala smysl, lidi by je logicky důsledněji dodržovali a výsledek byl taky jiný. Ale my ne, my rozvolňujeme, protože si chceme užít léto a Vánoce...

Podle mého by to spíš chtělo pořádný systém. Po návratu ze zahraničí se prokážete negativním testem, ale při inkubační době od 2 do 14 dnů to nevypovídá vůbec o ničem. Naopak, když při svém běžném denním režimu onemocníte, ale nebyli jste v kontaktu s pozitivním a nemáte typické příznaky (horečka, kašel), nikdo neví, co s vámi. Aktuálně můj případ - šéf pro homeoffice nevidí důvod, když nemám příznaky, tak jsem jenom nachlazená, s tím se přece běžně chodí do práce, doktor mě na testy nepošle, protože nemám příznaky a nebyla jsem kontaktem pozitivního, takže nemám nárok na nemocenskou. Jediná možnost je vzít si dovolenou a na to se jim zase můžu vykašlat já, nebudu si na to plácat půlku roční dovolené :-(. Takže chodím do práce, sedím tu v roušce a ještě jsem za to terčem posměchu všech kolegů, mně ten celý systém fakt hlava nebere...

0